Мовембър – мустаци или истинска грижа за простата?

Мовембър

(Movember на английски, „mo“ – съкратено от мустаци ( moustache), и „ноември“) е ежегодно събитие, включващо пускане на мустаци през месец ноември, за да се повиши осведомеността за здравословните проблеми на мъжете, като например рак на простатата, рак на тестисите и самоубийства при мъжете.

Мовембърските мустаци на Поаро
Кенет Брана в ролята на легендарния детектив Поаро, с още по-легендарните му мустаци.

През 2014 за пръв път попаднах на снимка на мои познати, които си пускаха мустаци във връзка с Мовембър. Помислих си, че това е някаква мода за възхваляване на този мъжки полов белег. Когато се зачетох в призивите, видях, че става дума за мъжко здраве – тема, която ме вълнуваше с пълна сила години наред.

Инициативата за популяризирането на заболяванията и психологическите проблеми при мъже ми се стори полезна, но някак непълна. От години практикувах даоски методи за култивиране на мъжката полова енергия и нивото на практично и грижа за всеки аспект на мъжкото здраве беше толкова високо, че призивът за преглед при лекар ми се стори полезен и задължителен, но ограничен.

Всеки мъж може да направи много по посока на грижа за своето здраве. Като превенция и като повишаване на качеството на живот.

Статистика, глупако!

Заинтересувах се каква е статистиката за сексуалното здраве на българския мъж и картинката никак не е розова:

  1. Според изследване на Българското урологично дружество 80% от мъжете над 60 години страдат от доброкачествено увеличение на простата.
Доброкачествено уголемяване на простатата

2. Смъртни случаи при рак на простата в България по години*:

  • 1985: 482
  • 1990: 613
  • 1997: 728
  • 2001: 722
  • 2007: 808
  • 2011: 900
  • 2012: 936

*Данните са от: https://apps.who.int/

Нормална и увеличена простата

Един от факторите за изтощаване на простата: 25-50% от състава на семенната течност идват от простатата жлеза. За сравнение, сперматозоидите са само от 2-5% от спермата. Сексуалната свобода и честите сексуални контакти, в комбинация със стрес, застояване и увеличаването на тежките метали, които циркулират в средата и се задържат в тялото, водят до многобройни проблеми.

Ако вече сте заинтригувани, по-долу можете да прочетете за метод, който е част от цялостната система на мъжкото Гун Фу (даоските сексуални практики за мъже) и който ефективно спомага за предпазване от заболявания на простатата.

Метод на уриниране – профилактика и грижа за простата

метод на даоското уриниране за предпазване на простатата

1. (тази стъпка е за хората, които практикуват тестисното дишане) Преди да започнете да уринирате, изтеглете 3 пъти енергия от половата област, по гръбнака до главата

2. Застанете на пръсти (за да активирате меридианите на бъбреците и пикочния мехур)

3. Започнете да уринирате, като спирате урината през известен период от време – спирате, отпускате, спирате, отпускате… Пиш-стоп-пиш-стоп-пиш.  За последното „пиш“ оставете достатъчно течност, за да излезе цялата урина.

Ефект: Уринирането по този начин служи като масаж на простатата. Засилването на урогениталната диафрагма, която спира урината подобрява и половата функция.

За спирането на урината се използва мускулът, с който „стискаме“, когато ни се ходи по малка нужда. Мускулът е добре трениран и имаме контрол над него, просто не ни е хрумвало как да го използваме. Описаният метод не е сложен, но е много ефективен. За по-любознателните ще кажа, че освен всички положителни ефекти за простата, този метод се използва като тренировка за сексуалните даоски практики. Заучаването му и ежедневното практикуване прави мускула еластичен и здрав и след известна подготовка, спирането на семенната течност по време на полов акт е много лесно да се научи. Разбира се, няма проблем да се практикува само като профилактика на простата.

Perineum

Срамно-опашен мускул, части от който използваме при метода на уринирането, за да спираме и пускаме потока на урината.

Мъжете не споделят помежду си. Особено когато става въпрос за секс. Затова и се опитвам да пиша за тези практики, за да четат мълчаливо. 

С останалите, които идват на практиките, излизаме на по бира и говорим за всичко. Табута няма – > това е начинът човек бързо да се учи как да се грижи за тялото и здравето си, да е мотивиран, като вижда, че и други калпазани действат и нещата се получават. Бавно, но сигурно, това упорито мъжко мълчание се променя и започваме да обменяме опит и да си сътрудничим.

По-добре здрав, открит и усмихнат, отколкото горд, всезнаещ и с болна простата.